This blog is mainly written in Slovak as it disproves fake news about no real deaths caused by COVID in Slovakia. However, read below in English more if you are interested in technical details or you are interested in numbers for other EU countries.

Témou nadmerných úmrtí v roku 2020 som sa začal zaoberať potom, čo vo viacerých diskusiách,či už na internete alebo osobne, zaznelo spochybňovanie oficiálnych štatistík o úmrtiach spôsobených COVIDom. Diskutujúci používajú argumenty typu, či by ľudia nezomreli aj tak alebo horšie, že sú to vymyslené čísla.

Úplne rozumiem, že interpretovať štatistiky je možné rôzne – špeciálne, keď máme úmrtia na COVID ale aj ďalšiu štatistiku – úmrtia s COVIDom. Práve preto som sa pozrel na štatistiku o úmriach na Slovensku celkovo, bez ohľadu na COVID, z nasledujúcich dôvodov:

  1. Že niekto zomrel, nie je vec pohľadu, ale absolútny fakt. 
  2. Ak niekto aj nezomrel na COVID, ale kvôli tomu, že nemocnice a lekári sú preťažení, je to takisto zbytočná smrť.

Porovnanie s predchádzajúcimi rokmi

Mojími vstupnými dátami boli oficiálne štatistiky o úmrtiach na Slovensku z Eurostatu. Bližšie som sa pozrel na obdobie rokov 2010 až 2020. Pre každý týždeň roku som vyrátal priemer úmrtí a zisťoval som, ako sa jednotlivé roky líšili od priemeru (rok 2020 je hrubšou čiarou).

Rok 2020 sa až do 40. týždňa (začiatok októbra) naozaj javí pomerne priemerný. Práve tieto údaje poslúžili  diskutérom pri argumentácii, keď poukazovali na štatistiky úmrtí pričom používali iba dáta do septembra. To, ale nie je až také prekvapenie, keďže Slovensko zvládlo prvú vlnu naozaj s veľmi malým počtom úmrtí. Koncom roka už ale COVID zreteľne začal úradovať. Ešte viditeľnejšie to bude, keď sa pozrieme na kumulatívne čísla.

Tu jasne vidieť, že rok 2020 má 2x viac nadúmrti ako druhý najhorší rok za posledných 10 rokov. To je najmenej 1500 ľudských úmrtí naviac. A to ešte chýbajú čísla z posledných týždňov 2020. 

Ako sú na tom ďalšie krajiny?

Keď už máme spracované dáta, môžeme sa pozrieť aj na ďalšie krajiny. Bratia Česi vyzerajú ešte horšie ako my.

Zaujímavý je aj pohľad na Švédsko – obľúbený príklad fanúšikov premorenia či prirodzenej imunity. Napriek tomu, že začiatok roka mali podpriemerný, jarná vlna to všetko zmenila. A ani premorenie nezabránilo nástupu druhej vlny na jeseň.

Jedna z krajín, ktorej sa darilo lepšie, je Nemecko. Ale aj tu vidíme, že COVID ku koncu roku potiahol počty úmrtí k rekordom, aj keď nie takým výrazným.

Ak teda narazíte na “pochybovačov”, pošlite im link na tento článok. Dúfam, že tieto grafy presvedčia všetkých o závažnosti COVIDu a potrebe očkovania.

Running your own COVID analysis

Data from Eurostat are giving us more insights than the number of deaths per country. If you know how to program you can play with my Jupyter Notebook and tweak the analysis I made. And thanks to the Google Colaboratory you can run it in a browser. Just follow the instructions and start hacking.

The process is pretty simple – load data into Pandas, clear the data, and do your analysis. Are you interested in which age COVID starts significantly killing people in Slovakia? Just run the notebook with KEY = “Y65-69,T,NR,SK” and see yourself. And yes, it looks like the age of 65 starts to be dangerous.  Is there a difference between men and women? Or try different countries.

Let us know if you come up with something interesting.

 

Zdroj: EUROSTAT. Weekly deaths – special data collection. Dostupné na: https://ec.europa.eu/eurostat/data/database?node_code=demomwk

Leave a Comment

© 2021 Instea, s.r.o. All rights reserved. Privacy policy

Contact us

Where to find us